Thuis in uw branche

Mandatory Disclosure

Praktijkhandreiking

  • Publicatiedatum: 4-12-2019

De Europese Commissie heeft op 25 mei 2018 transparantieregels vastgesteld voor intermediairs, zoals belastingadviseurs, accountants, banken, notarissen, advocaten en consultants, die voor hun cliënten fiscale planningsconstructies bedenken, adviseren en implementeren of die bij deze adviezen betrokken zijn.

De regels zijn vastgelegd in de gewijzigde richtlijn betreffende de administratieve samenwerking tussen de EU-lidstaten. De nieuwe regels komen neer op een meldingsplicht voor belastingadviezen met bepaalde kenmerken en voor adviezen met betrekking tot de rapportageverplichtingen voor financiële rekeningen en anonimiseringsstructuren.

Doel richtlijn

Het doel van de richtlijn is de fiscale autoriteiten sneller van informatie te kunnen voorzien over potentieel agressieve fiscale structuren. Zij zijn dan sneller in staat daarover een oordeel te vormen en onwenselijke structuren te bestrijden of eventueel een wetswijziging door te voeren. De regeling is bedoeld voor zogenaamde potentieel agressieve belastingadviezen, maar ook meer gebruikelijke grensoverschrijdende adviezen vallen er door de opzet onder. De richtlijn treedt in werking op 1 juli 2020.

Meer informatie alleen toegankelijk voor SRA-leden.   Registreer of Log in.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren