Thuis in uw branche
Corona proof

IT-auditkring 2020

Platform voor kennisoverdracht en kennisuitwisseling

Ook in 2020 organiseert SRA een IT-auditkring, bedoeld voor IT-auditors en accountants met een professionele belangstelling voor IT. Deelname aan de volledige kringcyclus levert u in totaal 14 PE-uren punten (RA/AA/RC/RE).

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 790,00
Prijs niet-leden: € 944,00
Groepsgrootte: 55
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 14
Bestemd voor: Accountant vennoot/medewerker, Gevorderd assistent-accountant, IT-auditor

Voorzitter

Erik-Jan Kreuze

Drs. Erik-Jan Kreuze RE RA

Drs. Erik-Jan Kreuze RE RA is vennoot bij Afier Accountants en Afier IT Auditors.

Alle docenten

Inhoud

Ook in 2020 organiseert SRA een IT-auditkring, bedoeld voor IT-auditors en accountants met een professionele belangstelling voor IT. Deelname aan de volledige kringcyclus levert u in totaal 14 PE-uren punten (RA/AA/RC/RE).

Locatie & Datum

UTRECHT

Tijd & bijzonderheden: Dinsdag 30 juni 2020, dinsdag 25 augustus, dinsdag 29 september 2020, dinsdag 17 november 2020 en woensdag 9 2020. De bijeenkomst van 9 december as. vindt plaats bij het NBC te Nieuwegein, aanvang 15:00 uur (einde 17:00 uur) met aansluitend een netwerkborrel. Bijna vol
Wanneer: 30-6-2020, 25-08-2020, 29-9-2020, 17-11-2020 en 9-12-2020
Locatie: SRA in Utrecht / routebeschrijving
Cursuscode: AIKR32079

Programma

IT-auditkring - Jaarprogramma 2020 

Dinsdag 30 juni 2020

Thema: Systeemgerichte controle in de praktijk met MS Dynamics NAV en Dynamics 365 Business Central

Tijdens deze bijeenkomst verdiepen we ons in de praktijk van de systeemgerichte controle. We doen dat door te kijken naar een concrete IT-omgeving, te weten MS Dynamics NAV en diens opvolger Dynamics 365 Business Central. Aan de hand van een IT-audit expert van 2-Control wordt u meegenomen in de wijze waarop u de relevante aspecten van een systeemgerichte controle vorm en inhoud geeft. U gaat aan de slag met casuïstiek en er is volop ruimte voor vragen en discussie.

Spreker:  Ing. Arno Mouwen RE CISA – 2-Control

 

Dinsdag 25 augustus 2020

Thema: Best practices van data-extractie

Iedere data-analyse in praktische zin begint met het verkrijgen van de data, een proces dat ook wel ETL (Extraction, Transformation & Load) wordt genoemd. En daar beginnen meestal ook de problemen. In deze IT-auditkring gaat het om de vraag wat er allemaal bij ETL komt kijken? Meindert Keuning, zelf onafhankelijk bouwkundig strategisch IT adviseur en IT-auditor en was werkzaam bij SRA-kantoor WVDB, zal vanuit zijn ruime kennis en ervaring ingaan op verschillende vraagstukken die hij in de praktijk is tegengekomen. Hoe bepaal je aan de voorkant de scope van je data-analyse en wat betekent dit voor de data-extractie? Hoe zorg je ervoor dat de juistheid en volledigheid van de verworven data gewaarborgd is? Wat komt erbij kijken als er een verrijkingsslag op de data moet worden uitgevoerd? En wat levert de systeeminrichting bij de klant aan uitdagingen op voor de data-integriteit? Maakt het bovendien nog verschil of je te maken hebt met een data-analyse in het kader van een (financial) auditopdracht of een data-analyse in het kader van een adviesopdracht?
Tevens willen we enkele tools laten zien die illustreren hoe er vanuit softwarebouwers op het vraagstuk van ETL wordt ingespeeld. Op welke punten bieden dergelijke tools ontzorging en waar moet je als auditor altijd zelf aan het roer (willen) blijven staan? Een vraag die hopelijk uitnodigt tot discussie in de kring...

 

 Spreker: ing. Meindert Keuning RE CISA - Valor Management B.V.  

Dinsdag 29 september 2020

Thema: Access & Identity Management

Identity & Access Management is een overkoepelende term voor processen binnen een organisatie die zich richten op het administreren en beheren van gebruikers en resources in het netwerk inclusief de toegangscontrole van de gebruikers op applicaties en systemen. Het gaat hierbij primair om de authenticatie van de gebruiker in het netwerk en de toegangsrechten die deze gebruiker heeft in het netwerk, de zogenoemde autorisatie.

Bij ‘authenticatie’ roept iedereen met een beetje verstand van zaken natuurlijk gelijk “wachtwoorden!”, of toch niet? Zijn wachtwoorden inmiddels achterhaald en is biometrische beveiliging de nieuwe standaard? Of wat te denken van Identity & Access Management as-a-Service, of te wel ‘IDaaS’? Klinkt het niet te mooi om waar te zijn: toegangsbeveiliging uitbesteden als cloud-oplossing?

Tijdens dit thema uit de IT Auditkring 2020 wordt u meegenomen in de actuele ontwikkelingen op het gebied van Identity & Access Management en de wijze waarop organisaties hiermee omgaan, alsook de impact die dit heeft of zal gaan hebben op het IT-audit-vakgebied. Hierbij komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: User Provisioning, Password Management, Single Sign-On (SSO), Role Based Access Control (RBAC), Access Governance en Audit & Compliance.

Spreker: Ing. Jeroen Kuper RE (Technogratie)

 

Dinsdag 17 november 2020

Thema: Volwassenheidmodel informatiebeveiliging in de praktijk

In de IT-auditkring van 5 november 2019 hebben we uitgebreid stilgestaan bij het Volwassenheidsmodel Informatiebeveiliging van de NBA werkgroep LIO in samenwerking met NOREA. Een van de vraagstukken die ter tafel kwam was of dat model wel praktisch genoeg was voor het MKB. Bij SRA-kantoor DRV Accountants & Adviseurs heeft men die vraag al eerder opgepakt, wat heeft geleid tot een doorontwikkeling van het oorspronkelijke model, inclusief toetsing ervan in de adviespraktijk bij meerdere klanten. U krijgt een toelichting op dit doorontwikkelde model en gaat op basis van een praktijkcasus zelf ervaren hoe het model zou kunnen werken. Daarbij ligt de nadruk op het in kaart brengen van de business risico’s, maar wordt zeker ook stilgestaan bij de vraag wat het belang ervan zou kunnen zijn voor de financial audit.

Sprekers:

  • Max Platvoet MSc RA EMITA (DRV Accountants & Adviseurs)
  • John Jongerius RE RA (DRV Accountants & Adviseurs) 

Woensdag 9 december 2020

IT-inspiratiesessie 2020

Zoals elk jaar sluiten we het kringjaar af met een gezamenlijke bijeenkomst van alle IT-kringen (naast de IT-auditkring zijn dat: IT-managementkring, IT-kring kleine kantoren en de IT-security & privacykring.

Voor de IT-inspiratiesessie 2020 hebben wij Arco van Nieuwland bereidt gevonden te spreken tijdens deze bijeenkomst. Arco is co-founder van Yuki en stond in de jaren ’80 van de vorige eeuw mede aan de wieg van Exact Software. Tevens is hij als investeerder actief betrokken bij diverse innovatieve technologiebedrijven. Tijdens de SRA IT-inspiratiesessie 2020 neemt Arco van Nieuwland u mee in zijn visie op het thema Innovatie.

Deze bijeenkomst wordt gehouden bij het NBC, Blokhoeve 1 te Nieuwegein.

Docent(en)

Meindert Keuning

Drs. ing. Meindert Keuning RE/CISA

Drs. ing. Meindert Keuning RE/CISA is als directeur van Valor Management verantwoordelijk voor digitale transformaties bij accountantskantoren.

Arno Mouwen

Drs. ing. Arno Mouwen RE CISA

Drs. ing. Arno Mouwen is directeur/eigenaar van 2-Control en gespecialiseerd in IT-auditing in de mkb-praktijk.

Jeroen Kuper

Ing. Jeroen Kuper RE

Ing. Jeroen Kuper RE is IT-auditor en strategisch adviseur op het gebied van technologische innovatie, eigenaar van Technogratie en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Max Platvoet

Max Platvoet

Max Platvoet is Accountant/IT-auditor bij DRV Accountants & Adviseurs

John  Jongerius

John Jongerius

John Jongerius is Senior Manager bij DRV Accountants & Adviseurs 

Arco van Nieuwland

Arco van Nieuwland

Arco is co-founder van Yuki en stond in de jaren ’80 van de vorige eeuw mede aan de wieg van Exact Software. Tevens is hij als investeerder actief betrokken bij diverse innovatieve technologiebedrijven.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren