Thuis in uw branche

Cybersecurity & Privacykring 2021

In de afgelopen drie jaar is de Cybersecurity & Privacykring uitgegroeid tot een dynamisch platform voor kennisoverdracht en uitwisseling van ervaringen tussen SRA-kantoren.

Cybersecurity en privacy zijn twee onderwerpen waar u niet meer omheen kunt vandaag de dag. Ook als de IT van het kantoor is uitbesteed, blijft uw kantoor zelf verantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Door regelmatig te sparren met collega kantoren en op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity, AVG en informatiebeveiliging bent u beter in staat risico’s in te schatten en uw IT-leveranciers te beoordelen.

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 804,00
Prijs niet-leden: € 961,00
Groepsgrootte: 50
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 14
RB Algemeen 14
NEVOA 14
Bestemd voor: Accountant vennoot/medewerker, Bedrijfsjuridisch adviseur, IT-manager
Leerdoelen:

Ik ben in staat om:
De AFM-principes voor informatiebeveiliging, cyber security en privacy te begrijpen en vertalen in concrete stappen voor mijn kantoor om naar een hoger volwassenheidsniveau van beveiliging te komen;
Als verantwoordelijke voor informatiebeveiliging binnen mijn kantoor de belangrijkste actuele privacy- en cyberrisico’s in te schatten en op basis hiervan passende maatregelen te nemen;
Mijn functie als verantwoordelijke voor informatiebeveiliging, security en privacy beter uit te oefenen; mijn netwerk van collega security- en privacy-verantwoordelijken te onderhouden.

Webinar

Vragen? Neem contact op met educatie@sra.nl.

Alle docenten

Inhoud

 • Overdragen en uitwisselen van kennis
 • Delen van ervaringen
 • In contact komen met collega’s
 • Suggesties voor betere ondersteuning door SRA

In 2020 zijn vijf bijeenkomsten gepland met onderstaande thema’s:

 • Dataveiligheid - Het belang van de back-up
 • De security van het kantoor als ontmoetingsplek
 • End-point-protection - De impact van mobiel werken
 • Privacy & security trends
 • Inspiratiesessie 2021

Locatie & Datum

online

Tijd & bijzonderheden: 6 april 2021 - Online bijeenkomst; 29 juni 2021 - Online bijeenkomst. Starttijd 15:00 uur! In overleg met de deelnemers wordt bepaald of de bijeenkomsten van 14 september en 2 november al- dan niet online gegeven gaan worden. Fysieke bijeenkomsten starten om 16:00 uur en zullen duren tot 19:00 uur en zullen plaatsvinden bij SRA te Utrecht, m.u.v. de IT-inspiratiesessie van 7 december 2021, deze start om 15:00 uur tot 17:00 uur met afsluitend een netwerkborrel en vindt plaats bij het NBC te Nieuwegein. Beschikbaar
Wanneer: 06-04-2021, 29-06-2021, 14-09-2021, 02-11-2021 en 07-12-2021
Locatie: Virtual classroom in Utrecht / routebeschrijving
Cursuscode: AIKR33758

Programma

Jaarprogramma Cybersecurity & Privacykring 2021

Dinsdag 6 april 

De security van het kantoor als ontmoetingsplek

In 2020 is de digitale transformatie in een stroomversnelling terecht gekomen. Het kantoor wordt steeds meer een ontmoetingsplek. Thuiswerken is niet langer een uitzondering. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de werkplek definitief is veranderd. Dit heeft ook gevolgen voor de beveiliging van data en applicaties. Dit gaat verder dan het gebruik van videoconferencing tools of het verstrekken van een laptop aan een medewerker. Opzet en bestaan van de beveiliging moeten kritisch worden bekeken en mogelijk anders worden georganiseerd als gevolg van andere, nieuwe risico’s in deze nieuwe situatie. 

In deze bijeenkomst staan we uitgebreid stil bij de gevolgen van deze ontwikkeling voor de IT-beveiliging. Van buitenaf gezien. Wat is de impact van het thuiswerken, de risico’s die hiermee gepaard gaan en de maatregelen die hierbij horen? Van binnenuit gezien. Wat moet er veranderen in de IT-infrastructuur op kantoor? En, welke gevolgen heeft dit alles op het beleid? Leidt deze ontwikkeling uiteindelijk tot een versnelling (of vertraging) van de digitale transformatie van het kantoor?

 Spreker: 

 • Koen de Boer - Fortinet

 

Dinsdag 29 juni

Dataveiligheid - Het belang van de back-up

Data is een breed thema dat steeds meer kantoren bezig houdt. Het bewustzijn van het belang van dat neemt toe. In deze bijeenkomst gaat het bewaren en beveiligen van de data. Hoewel back-up en recovery door praktisch alle kantoren wel op een of de andere manier worden toegepast, zijn er ook nog veel vragen. Wat is het belang van de back-up als het gaat om cybercrime zoals ransomware? 

Nieuwe toepassingen zoals Office 365 en Teams stellen bovendien nieuwe eisen. De transitie naar de (public) cloud brengt de vraag met zich mee wat te doen met data in legacysystemen. Welke data moet (nog) worden bewaard en in welke vorm? Welke risico’s brengen dataverlies met zich mee en hoe bepaal ik mijn risicobereidheid? Hoe ziet een goed dataretentiebeleid er uit en hoe zet ik dit op? En, welke oplossingen zijn in de markt beschikbaar om dit te kunnen realiseren? Welke zijn relevant leiden misschien tot nieuwe inzichten of praktische dan wel strategische aanpassingen? 

De mensen die er echt alles van weten zijn meestal zelf nauw betrokken, bijvoorbeeld als aanbieder van een oplossing. We hebben een specialist en aanbieder bereid gevonden om zijn ervaringen te delen. Het is zeker geen eenrichtingsverkeer. De vragen die die u als kringlid heeft komen ook zeker aan bod. 

Spreker:

 • Jeffrey Strik - Nextstep24

 

Dinsdag 14 september 

End-point-protection - De impact van mobiel werken

Het mobiele werken zorgt ervoor dat kantoor- en klantdata op steeds meer plaatsen toegankelijk is en opgeslagen. Deze verspreiding van data, een van de belangrijkste asset van het kantoor, stelt eisen aan de beveiliging hiervan. Dit gaat verder dan alleen een (persoonlijke) firewall en een virusscanner op een mobiel device zoals een laptop of telefoon. Het vergt serieuze end-point-projection.

De afgelopen jaren zijn niet alleen de bedreigingen en veiligheidsrisico’s toegenomen en geëvolueerd. Bedrijfsapplicaties en IT-systemen zijn niet alleen veranderd door ontwikkelingen zoals virtualisatie en migratie naar de cloud waardoor is al lang niet meer sprake van één systeem. De toename van het aantal (mobiele) devices zorgt ervoor dat de complexiteit verder is toegenomen. 

De vraag voor veel kantoren is dan ook, hoe en waarmee? In deze bijeenkomst gaat we uitgebreid in op de verschillende mogelijkheden van end-point-protection en de beschikbare oplossingen in de markt. En zeker zo belangrijk, wat is de impact van deze beveiligingsmaatregelen op het kantoor en de medewerker?

Spreker: 

 • Jurgen de Poorter - Trend Micro
 • Henk Pengel - Trend Micro

 

Dinsdag 2 november 

Privacy & security trends

Het is inmiddels een goede traditie: elk jaar reserveren we een bijeenkomst van de IT Security- & Privacykring om uitgebreid te reflecteren op de actuele trends & ontwikkelingen met betrekking tot informatiebeveiliging, cyber security en privacy. Daarbij kijken we ook naar ontwikkelingen in wet- en regelgeving en de impact hiervan op de accountancymarkt. Welke marktontwikkelingen springen in het oog en verdienen onze aandacht. 

In het voorjaar van 2021 zet SRA haar tweejaarlijkse ICT-benchmarkonderzoek uit onder de SRA-kantoren. In deze bijeenkomst delen we dan ook graag de uitkomsten van dit onderzoek met u. Daarbij kijken we niet alleen terug, maar ook vooruit. Wat zijn de belangrijkste thema’s waarmee kantoren zich bezighouden en welke vraagstukken liggen dan op tafel? 

Spreker:

 • Tony van Oorschot - SRA

 

Dinsdag 7 december 

IT-inspiratiesessie 2021

Combibijeenkomst aan het einde van het kringjaar. Spreker wordt later bekend gemaakt.

De bijeenkomsten van de Cybersecurity & Privacykring worden online gegeven. M.u.v. de IT-inspiratiesessie van 7 december 2021, deze start om 15:00 uur tot 17:00 uur (met aansluitend een netwerkborrel) en vindt plaats bij het NBC te Nieuwegein. 

Docent(en)

Tony van Oorschot

Tony van Oorschot

Tony van Oorschot is Informatiemanager bij SRA.

Koen de Boer

Koen de Boer

Koen de Boer is accountmanager bij Fortinet

Jeffrey Strik

Jeffrey Strik

Jeffrey Strik is technisch consultant bij Nextstep24 B.V. 

Jurgen de Poorter

Jurgen de Poorter CISSP

Jurgen de Poorter is senior Channel Sales Engineer bij Trend Micro, wereldwijd toonaangevend op het gebied van IT-beveiliging en ontwikkelt als zodanig innovatieve beveiligingsoplossingen.

Henk Pengel

Henk Pengel

Henk Pengel is Channel Manager bij Trend Micro, wereldwijd toonaangevend op het gebied van IT-beveiliging en ontwikkelt als zodanig innovatieve beveiligingsoplossingen.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren