Thuis in uw branche
Bekijk alle kringen

Assistenten kring 2021-2022

SRA organiseert op drie locaties Assistenten kringen

Tijdens de kwartaalbijeenkomsten van deze kringen behandelt een deskundige een voor de werkzaamheden van de assistent-accountant (relevant) actueel thema.

Overzicht

Prijs SRA-leden: € 670,00
Prijs niet-leden: € 804,00
Groepsgrootte: 35
PE-uren/punten:
AA/RA/RC 10
RB Algemeen 5
RB Fiscaal 5
Bestemd voor: Zelfstandig assistent-accountant, Beginnend assistent-accountant, Gevorderd assistent-accountant
Leerdoelen:

Overall leerdoel:
Op de hoogte blijven van de actualiteiten voor assistenten en dit kunnen toepassen in de praktijk.

Ik ben in staat om:

 • De IT ontwikkelingen te signaleren en toe te passen.
 • De wijzigingen in 2022 in de fiscale regels met betrekking tot inkomstenbelasting toe te passen.
 • De richtlijnen RJK bij het samenstellen van jaarrekeningen toe te passen.
 • De wijzigingen in 2022 in de fiscale regels met betrekking tot omzetbelasting toe te passen.

Danielle Janssen van Rumpt

Daniëlle Janssen – Van Rumpt

Manager Vaktechnische Kringbijeenkomsten

E djanssen@sra.nl
030 656 60 60

Alle docenten

Inhoud

SRA organiseert op drie locaties SRA-Assistenten kringen. Tijdens de kwartaalbijeenkomsten van deze kringen behandelt een deskundige een voor de werkzaamheden van de assistent-accountant (relevant) actueel thema.

Er is gelegenheid om met de gastspreker en collega’s van gedachten te wisselen over vraagstukken rond dit thema. Ook kunt u vooraf cases uit uw praktijk over het onderwerp inbrengen.

De bijeenkomsten starten om 16.00 uur (einde: 18.30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats.

De bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor leden van de kring. Voordelen van een lidmaatschap zijn:

 • U bent verzekerd van deelname aan de vier kringbijeenkomsten;
 • U houdt uw vaktechnische kennis up to date;
 • U heeft invloed op de keuze van de thema’s en de te behandelen stof;
 • U investeert 10 PE-uren AA/RA/RC en 10 PE-punten (RB) per jaar*.

*Ook in het kader van de nieuwe PE-regeling is het belangrijk om uw vakbekwaamheid op peil te houden. Het volgen van deze actualiteitenbijeenkomsten past hierbij uitstekend (het aantal PE-uren hieraan besteed is een indicatie van de belasting).

Een (persoonsgebonden) jaarlidmaatschap kost voor het seizoen 2021-2022 voor vier bijeenkomsten € 670 oftewel € 168 per bijeenkomst. Indien u werkzaam bent bij een kantoor dat geen lid is van SRA betaalt u € 804 oftewel € 201 per bijeenkomst. Er zijn assistentenkringen in Houten (Hotel Houten), Hoofddorp-Amsterdam (Mercure Amsterdam West) en Eindhoven (Novotel Eindhoven).

Het programma 2021-2022:

 • Actualiteiten IT (september/oktober 2021)
 • Fiscale actualiteiten (november 2021)
 • Aandachtspunten externe verslaggeving en samenstellingspraktijk (januari 2022)
 • Actualiteiten btw (mei 2022)

 

Locatie & Datum

AMSTERDAM

Tijd & bijzonderheden: De bijeenkomsten starten altijd om 16.00 uur (einde: 18.30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 07-10-2021, 22-11-2021, 20-01-2022 en 12-05-2022
Locatie: Mercure Hotel Amsterdam West in Amsterdam / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR34326

EINDHOVEN

Tijd & bijzonderheden: De kringbijeenkomsten starten altijd om 16:00 uur (einde: 18:30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 30-09-2021, 15-11-2021, 18-01-2022 en 10-05-2022
Locatie: Novotel Eindhoven in Eindhoven / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR34325

HOUTEN

Tijd & bijzonderheden: De bijeenkomsten starten altijd om 16.00 uur (einde: 18.30 uur). Aansluitend vindt er desgewenst een netwerkborrel plaats. Beschikbaar
Wanneer: 29-09-2021, 18-11-2021, 24-01-2022 en 16-05-2022
Locatie: Hotel Houten in Houten / routebeschrijving
Cursuscode: FVKR34327

Programma

Actualiteiten IT (september/oktober 2021)

Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de veranderingen in wet- en regelgeving als gevolg van technologische innovatie en hoe de mkb-ondernemer en zijn accountant hierop voorbereid moeten zijn. Welke technologische kansen en bedreigingen zijn er, wat zijn de risico’s van diverse cloudoplossingen en wanneer schakelt u een deskundige in. Denk hierbij ook aan IT-strategie/beleid, hoe integreert u dit in uw IT-risicobeheer en welke expertise heeft u daarvoor nodig. We bespreken een praktijkcasus van een mkb-onderneming die zijn IT-organisatie heeft laten doorlichten en de adviezen die daaruit naar voren zijn gekomen om voorbereid te zijn op de toekomst. Na afloop herkent u de risico’s en bent u op de hoogte van de laatste actualiteiten en ontwikkelingen op het gebied van IT en informatiesystemen.
Gastspreker: Jeroen Kuper RE is IT-auditor en strategisch adviseur op het gebied van technologische innovatie.

Fiscale actualiteiten (november 2021)

Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen in het belastingplan 2022. Aan de orde komen de invloed van de wijziging in belastingtarieven op de rechtsvormkeuze. Is de BV juist meer of minder interessant geworden ten opzichte van de IB-onderneming en welke variabelen zijn daarbij relevant? En kunt u sturen in die variabelen? Ook komt in dit kader de eigen woning aan bod, en dan vooral de eigenwoningschuld; wat heeft de voorkeur: box 1 of box 3? En kun je schulden zomaar heretiketteren? Of wordt juist de ondernemingswoning weer interessant? Aansluitend is er nog aandacht voor de aangiften over 2021. 
Gastspreker: mr. Eric van Uunen is partner bij Marree & Van Uunen Belastingadviseurs en gespecialiseerd in DGA-problematiek, bedrijfsopvolgingen en herstructureringen.  

Aandachtspunten externe verslaggeving en samenstellingspraktijk (januari 2022)

De assistent-accountant staat aan het begin van het proces: van administratieve dienstverlening tot uiteindelijk de jaarrekening. Op welke wijze assisteert de assistent-accountant de accountant optimaal? Welke kennis is van belang? Tijdens deze bijeenkomst komen alle facetten rondom het efficiënte samenstelproces aan bod zoals o.a. verslaggeving inclusief de fiscale waarderingsgrondslag, de highlights van standaard 4410 en wat is fraude en hoe herken je dit? Uiteraard ondersteunt met praktische casuïstiek uit de samenstellingspraktijk.
Gastspreker: Charles Kock AA is vakdirecteur Accountancy bij Flynth.

Actualiteiten btw (mei 2022)

In deze bijeenkomst wordt ingegaan op de nieuwste jurisprudentie, wetswijzigingen en beleidsbesluiten. Daarbij wordt de complexe fiscale materie vertaald naar een heldere uitleg en praktische tips. Ook worden voorbeeldsituaties uit de praktijk van de assistent behandeld. De nadruk wordt gelegd op de mkb-praktijk waarbij diverse thema’s aan bod komen; ondernemerschap, aftrekrecht, de plaats van prestatie en de toepassing van de btw-tarieven. Ten slotte wordt er ingegaan op de voorgenomen ingrijpende wijzigingen per 2022.
Gastspreker: mr. drs. T. (Thijs) Bijlard RB is werkzaam bij Van Oers Accountancy & Advies.

Docent(en)

Jeroen Kuper

ing. Jeroen Kuper RE

ing. Jeroen Kuper RE is IT-auditor en strategisch adviseur op het gebied van technologische innovatie, eigenaar van Technogratie en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Eric van Uunen

mr. Eric van Uunen

mr. Eric van Uunen is partner bij Marree & Van Uunen Belastingadviseurs en gespecialiseerd in DGA-problematiek, bedrijfsopvolgingen en herstructureringen.

Charles Kock AA

Charles Kock AA is vakdirecteur Accountancy bij Flynth, vice-voorzitter van het Adviescollege Beroepsreglementering NBA en lid van de RJ-werkgroep MKB.

mr. drs. Thijs Bijlard RB

mr. drs. Thijs Bijlard RB is BTW-specialist bij Van Oers Accountancy & Advies.

SRA.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Cookies accepteren